Ondskapens akse

The Axis of Evil finally found mathematically! Fra http://en.uncyclopedia.co
The Axis of Evil finally found mathematically! Fra http://en.uncyclopedia.co

engelsk: Axis of Evil; tysk: Achse des Bösen

Noen fryktelig onde stater eller slemminger. George W. Bush omtalte Nord-Korea, Iran og Irak, og alle andre «terroristallierte» (their terrorist allies) for ondskapens akse i sin State of the Union-tale i 2002. Mussolini kalte sin pakt med Hitler i 1936 for Roma-Berlin-aksen, noe som resten av Europa måtte dreie rundt. Dette ble, med senere allierte, til aksemaktene under andre verdenskrig (nevnt slik i Bergens Tidende 24.11.1937) , som kanskje forklarer hvorfor Bush er noe forvirret om hva en akse egentlig er, nemlig en rett linje som er med på å definere et koordinatsystem eller som en figur kan dreie seg rundt. Inspirasjon hadde Bush antagelig fra Ronald Reagans tale i 1983, der Sovjetunionen fikk merkelappen ondskapens imperium (evil empire). Noen ganger har taleskriverne forlest seg på Ringenes herre.

I Dagbladet 13.12.2004 kan vi lese at «[d]et er Frp-ordførere i alle de tre ferieperlene Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme. Ap-ordføreren i Horten omtaler de tre nabokommunene som ‘ondskapens akse’.» Det er en populær klubb; i 2007 foreslo Fidel Castro at Cuba og Venezuela skulle bli med i ondskapens akse på Hugo Chávez’ eget TV- og radioshow, Alo, Presidente!, og i 2009 inviterte Chávez likesågodt USA til å bli med selv i en tale til FN, mens Vålerenga på nett i 2011 blidt kunne konstatere at «Med seier mot Brann har vi slått alle de tre lagene som utgjør Tippeligaens ‘ondskapens akse’ i løpet av kun et par uker». Vålerenga vant 4-1.

Selv passerer jeg Kiwi, Prix og Rema på vei fra jobb før jeg kommer til en dagligvarebutikk med noe utvalg. Det er stort og smått.

.

Ondskapens akse

Legg igjen en kommentar