Julen varer helt til påske

jul til påske

Uttrykket julen varer helt til påske blir ifølge Språkrådet brukt om et fjernt tidspunkt eller et langt tidsspenn. Ihvertfall er det noe man sier iblant.

I Moths ordbok fra ca. 1700 kan vi lese at «Jûl til pâske. Er en Julehelsen, som // som, i juletider, en hver skal sige nâr hand kommer i andens hûß, eller fâe balderofne.» Selv om det ikke forklarer noe om hvorfor, er det altså en lykkeønskning fra før i tiden som har blitt hengende som en frase til vår tid. Det lever i dag i en fellesskandinavisk sang (Nå er det jul igjen) av ukjent opphav. Den danske forfatteren Mads Hansen (1834 til 1880) skrev en lenger tekst modellert over samme tema, men i sin enkelthet er sangen eldre. Melodien skal være kjent fra 1700-tallet som en sanglek.

Balderofne, som nevnes hos Moth, er også en lek. Av det litt merkelige slaget. Moth beskriver det på eget oppslag slik: «Balder-oune/en/Er en jule lêg, som har sit nafn af en kempe af det nafn. I legen skal den, som er Balderofne, legge sit hoved i en andens skød, og de andre legere slâer ham smâe slag med den flade hând i ryggen: og, imens de slâer, synger de alle disse ôrd: Balderoune og hans vîß, de yppede en grote kîf, grote kif pâ Tune sâ slâer vi Balderoune, ni slag skal vi slâe og dermed skal vi hiemgae. derpâ telles slaggene fra et til ni; Hvem der slâer flere end ni slag, eller stâer ved Balderounes rumpe, mens der slâes, eller hvem som siger det sîdste af effterfølgende ôrd (som dem foresiges af dem i hviß skǿd Balderoune ligger, og de alle skal efftersige) nemlig : Himmerske, Hammerke, Huten, duten, knur, Hand bliver Balderoune igen. Ludus Saturnalitius.»

Heldigvis varer ikke julen til påske, i sangen fordi fasten avbryter (46 dager før første påskedag). Den vanlige lengden på julefeiringen er ellers til 13. dag jul (6. januar  og hellig trekongersdag), alternativt 20. dag (13. januar), som for øvrig var datoen for den førkristne feiringen av midtvintersblot. Da jeg var barn, trodde jeg det var faster som kom mellom jul og påske i sangen (vi drev opplagt ikke mye med fasting): sånn helt generelt kom på besøk og ødla alt. En fæl tante og en rar sang.

Nå er det jul igjen,
Og nå er det jul igjen,
Og julen varer helt til påske.
Nei det er ikke sant,
Nei det er ikke sant,
For der imellom kommer faste.

* Tegning fra Thomas Kibble Herveys Book of Christmas, 1837

 

Julen varer helt til påske

Legg igjen en kommentar