Helt i hundre

grimaldi cruikshank

engelsk: bounce off the walls; tysk: aufgedreht sein

Svært ivrig eller oppskjørtet, noen med stort tempo og høy intensitet. Å være i hundre, eller helt i hundre er et sånt uttrykk man har en magefølelse på at er ganske nytt og at det kommer av fart, altså kilometer i timen, som relativt sett er ganske hurtig (særlig før 2000, da 90 km/t var det høyest tillatte på norske veier). Uttrykket gir for øvrig ingen treff på dansk, og noen, men ganske få på svensk ved frasesøk på google.

At det ikke er særlig gammelt, stemmer med tekstsøk i Nasjonalbiblioteket o.a.s., men opphavet fra kilometer i timen lar seg ikke bekrefte. Det kan forsåvidt også være 100 % man er i, og sikkert andre fenomener som kokepunkt osv., men det det er spekulasjoner. Antageligvis har det vært i bruk en god stund muntlig før det dukker opp på trykk, først i Dagbladet 25.11.1978 s. 30: «Jeg er en veldig jevn person, kan aldri huske jeg har vært deprimert, og er aldri helt i hundre heller.» I litteraturen er det så vidt jeg kan se først med i en oversettelse av Carter Browns Forsidepikene (1980, s. 52): «Vil du jeg skal gi Terry noen tips om hvordan han med sikkerhet skal få deg helt i hundre?», og så i Jón Sveinbjørn Jónssons bokversjon av Tramteaterets Serum Serum (Pelle Parafins Bøljeband, 1981, s. 69): «Leon Latex var i hundre. Han hoppet opp og ned og brølte til de andre».

Helt i hundre er på grunn av sin ordlyd også blitt en annen klisjé, nemlig som ordspill på alt som feires rundt noe med 100. Som Aftenposten 8.10.2012: «Vi er helt i HUNDRE! Aftenposten har rundet 100 000 likes og feirer dere ved å åpne vårt digitale arkiv gratis i 48 timer» (men altså ingen kake?), eller Askøyværingen 16.11.2015: «Helselaget helt i hundre. Bordene var fulle da Askøy Helselag feiret sitt 100-årsjubileum». Dessverre brukes det også så fantasiløst at det blir respektløst om mennesker som fyller 100 år (og neppe har så mye fart lenger). Under den blide overskriften «Helt i hundre» kan man lese i Bergensavisen 2.6.2013: «Å bli 100 år er jævlig, skal jeg si deg. Når du har vært så aktiv som meg, men ikke kan se, lese, strikke eller lage mat mer, da er det dét, konstaterer Birgit Lovise Greve, som nettopp har fylt år.»

I denne ånd er dette naturligvis blogginnlegg nr. 100 på klisjeer.no. Klisjeer helt i hundre, altså. Akk, ja.

*  Illustrasjon: George Cruikshank, fra The Memoirs of Joseph Grimaldi (redigert og omarbeidet av en ung Charles Dickens), 1838

 

Helt i hundre

Legg igjen en kommentar