Pumpe jern

arbeiderbladet 13.10.1934

engelsk: pumping iron; tysk: Eisen fressen

Å pumpe jern betyr å løfte vekter, eller lignende muskeltrening, selv om slike manualer ikke er laget av jern. Frasen kan også dekke det å drive med bodybuiding generelt. Det er formodentlig kommet fra engelsk, der «pump iron» ifølge Etymonline er kjent siden 1972. Dokudramaet Pumping Iron fra 1977 med Arnold Schwarzenegger bidro i hvert fall til å utbre uttrykket. Manus var skrevet av Charles Gaines og basert på hans foto-essay fra 1974 med samme tittel.

På norsk dukker det først opp på trykk i Adresseavisen 6.7.1976 s. 24: «Da melder øyeblikkelig et spørsmål seg som slike muskelmenn ofte blir stilt av oss uinnvidde: Hva skjer når man slutter å ‘pumpe jern’? Blir man tjukk eller hva?». Som en av de uninvidde vil jeg protestere på at det er spørsmålet som øyeblikkelig melder seg. Jeg lurer på om man blir tjukk bare ett spesielt sted, og underveis. Arve Juritzen lukter det i Henki – Å leve med AIDS-viruset (1987, s. 76): «Jeg luktet lunta med en gang og kjente blikkene fra body builderne som stod og pumpet jern bak meg».

* Illustrasjon: Fra Arbeiderbladet 13.10.1934
Pumpe jern

Legg igjen en kommentar