Diskusjonstråd

engelsk: thread; tysk: thread

En diskusjonstråd er en metode for å organisere skriftlige diskusjoner på internett, typisk i forum eller kommentarfelt.

Organiseringen kan gjøres på forskjellig vis, som hierarkisk eller kronologisk. Man skulle kanskje tror det dukket opp da  World Wide Web ble utbredt etter 1993, eller forløperen, Gopher (1991), men eldste treff i Nasjonalbiblioteket er fra lenge før den tid, i Dagbladet 18.11.1947, s. 7: «Vi fikk erfare at når skifolket er samlet og finner fram til en diskusjonstråd kan de spinne på den stubben hele natten. Det var mange tråder som ble tatt opp …» Så i Dagbladet 22.11.1959, s. 8: «Det er mange diskusjonstråder å nøste opp i». Også fra nyere tid kan det være urelatert internett, her i Arbeiderbladet 4.11.1994, s. 44: «Kristin Moe lager decent dame-tv. Hun står der i lyskasterstrålene midt på podiet og holder diskusjonstrådene samlet.»

Det er altså noen få, men spredte tilfeller fra før www, som muligvis henspiller på Ariadnes tråd ut av labyrinten eller hvordan tråden faktisk spinnes. I og for seg er ideen helt den samme, bare i en annen teknologi; Man har et tema, og «tråder» som er avledet fra den kan kalles diskusjonstråder som det er mulig å følge tilbake til utgangspunktet, (og man kan selvfølgelig også samle trådene).

Første nettrelaterte funn på norsk er Geir Maribus Internett – alt du trenger å vite om Web, epost, News og FTP (s. 123), som forklarer hva en diskusjonstråd på internett var i 1996.

* Illustrasjon: George Cruikshank, The Life of Napoleon a Hudibrastic Poem by Doctor Syntax, 1815
Diskusjonstråd

Legg igjen en kommentar