Mageplask

engelsk: pratfall; tysk: Reinfall

Et mislykket stup der magen tar vannflaten. Sosial fadese.

Et mageplask pleier å resultere i et stort plask og sviende smerter. Ennskjønt det første eksempel på trykk 6.3.1928 i Kongsvinger Arbeiderblad (s. 4) skjer på land: «Ljungberg tildeltes ekstrapremie for fineste gresshopp som endte med stående magaplask og nesestyver

Billedlig er et mageplask et mislykket forsøk som gjerne føles like sviende som det feilede stupet. I oversettelsen av Frederic Wakemans Reklame-makerne (1947, s. 104) dreier det seg om å mislykkes på scenen: «Han er en dumskolt, men hvis du setter ham i et billig show og gir ham et førsteklasses manuskript, kan han være heldig. Og hvis han gjør magaplask, så har du ikke tapt noe større.» Om fotballtabber i Halden Arbeiderblad 26.9.1952, s. 8: «Resultatet ble 3-1 for svenskene selv om nordmennene gjorde fortvilte forsøk på å utlikne, forsøk som førte til mageplask og andre øvelser som hører bedre hjemme svømmestadion».

Politiske mageplask er utbredte. Den tidligere senterpartiformannen Johan J. Jacobsen presterer i Mot strømmen (2000, s. 358) tre tette klisjeer på en liten setning: «Høyre hadde også rodd seg så langt ut, at et tilbaketog ville bli oppfattet som et kjempemessig mageplask for Jan Petersen». Et annet eksempel er i Aften 8.5.2008 der Unio-leder Anders Folkestad sier at: «Djupedal er jo en erfaren mageplasker selv, så her har han kompetanse.»

Uttrykket er jo fint å anvende når folk har tatt en sjanse og bare stuper i det. Uten hell.

* Illustrasjon: Thomas Hood, The Comic Annual 1839
Mageplask

Legg igjen en kommentar