Japp, jappetid

På 1980-tallet fikk vi en politisk høyrebølge med en markant liberalisering og økonomisk vekst (en boble som endte med en real sprekk). Det førte også med seg en del nye trender, blant annet å putte varm melk i kaffen og store skulderputer i dressjakkene. De mest iøyenfallende representantene for perioden var jappene. Det engelske ordet yap (et akronym for young aspiring professional) skal ha utviklet seg i perioden fra det mer utbredte yuppie (tidlig på 80-tallet, yup: young urban professional, men andre varianter av hva det står for eksisterer).

Ifølge Etymonline ble ordet «felt as an insult by 1985». Geir Imset og Alf R. Jacobsen er tidlig ute i Norge i Børshaiene (1985, s. 95): «Yapperne stormer fram (leser i avisa), du jeg må tilstå at jeg ikke ante hva en yapper var før for et par dager siden.» Men «YAP’ene» dukket opp allerede i en programrapport for NRK P1 25.4.1983 «Beg: En Yaps hverdag …. Ut: Løpetur i parken», så avløst av O Sole Mio sunget av Luciano Pavarotti. Det var kanskje der vi fikk høre om dem først.

Liv Berit Tessem og Kjetil Wiedswang utga i 1985 en hel bok om fenomenet: YAP. Her kan vi lese (s. 6) at det «var årene for de unge velutdannede, veltrente og vellykkede, for ikke-røykerne som spilte squash, drakk cappucino og likte Pavarotti. Som stilte krav til seg selv, og som ville opp og frem i data, bank, forsikring og olje. / Det var YAPenes år». Det er vel en definisjon god som noen, og man kan merke seg at Pavarotti tilsynelatende finner seg vel i selskapet.

I Helleviks Nynorsk ordliste fra 1985 er YAP ført opp med alternativ skrivemåte japp. Odd Eidem i Arons roser (1985, s. 16) er den første jeg ser bruke denne skrivemåten skjønlitterært: «‘En riktig japp!’ hoster han ned i hånden. / ‘Japp?’ / ‘Følger du ikke med, gamle venn: Mercedes, joggesko, gåselever! …’».

Åttitallet kalles også for jappetiden. Det er først å se i en overskrift i Stavanger Aftenblad 18.2.1986 s. 11: Kvinnebilder i ei jappetid: «Nåde oss når disse nyutklekte kvinnelige barracuda’er slippes løs i vår fiskedam.» Noen måneder etterpå er tiden alt over: Bergens Tidende 11.12.1986, s. 49: «Likevel: jeg tror jappe-tiden er forbi.» Om dette stemmer, blir vel et definisjonsspørsmål. Men barracudaene er ugjenkallelig sluppet løs.

* Illustrasjon: George Cruikshank, The Comic Almanck for 1841
Japp, jappetid