Må’kke komme her og komme her

Uttrykket er en slags beskrivelse av – og et begrep på – holdningen til enkelte som oppfører seg stivnakket og skeptisk mot andre. Det sier at man ikke må ta noe som en selvfølge, eller tro at det bare er å gjøre noe enkelt og greit (hvem tror du at du er?). Det er en forenkling av hovedtemaet i Aksel Sandemoses janteloven, og antageligvis mer brukt av den som har møtt holdningen enn den som gir uttrykk for den.

Må’kke komme her og komme her er en sang (og tittelspor) av Øystein Sunde fra 1994. I et intervju med Petter Nome på Rondo (NRK) 17.2.1995 (ca. 1:26 ut i programmet) sier Sunde at det var sånt folk gikk og sa, og ikke noe han selv hadde funnet på. Eksempel på dette finner vi i Lillehammer Tilskuer 28.10.1983 s. 2: «Å nei, du Kal, det nytter ikke å komme her og komme her». Aksel Fugelli, Rock rundt klokka (1990, s. 93): «Men det var ikke bare å komme her og komme her når du kom til Øst-Tyskland i 1988».

Utbredelsen ble nok i stor grad påvirket av Sundes låt, og flertallet av treffene ved søk har etter 1994 den sammentrukne formen må’kke. En variant er ska’kke, se Gateguttens illustrerte byleksikon (2000, s. 38): «Du skakke komme her og komme her og ta drosja fra kamraten – vel?». Og selvfølgelig kan man se det med bare ikke, som et par av eksemplene over viser.

* Illustrasjon: W.H. Brooke i Harrisons The humorist 1832
Må’kke komme her og komme her