Skallebank

engelsk: throbbing head; tysk: Brummschädel

Hodepine. Vondt i hodet kan føles som om det banker i skallen.

Første funn i Nasjonalbiblioteket viser at det var slang-uttrykk i aktiv bruk. Mannskapsavisa Vol. 16 Nr. 1-25/26 1960 har et innsendt eksempel på «endel meget brukte uttrykk» (og forklarer dem med en ordliste). Her ser vi blant annet at det «hele endte lavpanna. Mimrete og med masse skallebank krænka vi opp uten aftesection».

Skallebank gir kanskje særlig assosiasjoner til dagen derpå, etter mye alkohol. Slik er det hos Ingvar Ambjørnsen (eller kanskje ikke) i Hvite niggere (1986, s. 85): «Tøffe tak, det kan jeg bare love deg som trur fyllesjuke har noe med skallebank og lett kvalme å gjøre!»

Som med ordet hodepine og andre ord for vondt i hodet, kan skallebank brukes billedlig for en vanskelig sak og om anger. Klassekampen 11.5.1977 skriver om: «ei ‘dansen rundt gullkalven’-stemning som kan vende seg til en hardtslåaende skallebank den dagen Veig og Dagali går i røyr». Vassdraget Veig og Dagali ble til slutt vernet, så ingen fikk besøk av tømmermenn i dette tilfellet.

 * illustrasjon: Robert Seymour, i Sheridan: The Comic Offering, 1832
Skallebank