Pausefisk

Illustrasjon av W.H., fra Naturhistorisk atlas, 1900

engelsk: fishcam

Pausefisk var et fenomen fra lineær-fjernsynets yngre dager. Den gang det støtt kunne være noen minutter mellom programmene (samt før og etter sending), og man plasserte et kamera foran et akvarium med fisk. Basert på egen upålitelige hukommelse forsvant fiskene på begynnelsen av 80-tallet.

Pausefiskene er nevnt i forbifarten i magasinet Aktuell nr. 28 fra 1963 (men det er noe uklart om det er i Norge), og i en sak på nrk.no sier Andreas Disen at da han «begynte i NRK i 1965 var Pausefisken for lengst et begrep». Sånn er det vel en benevnelse på ymse pauseunderholdning også i dag, kanskje helst av det middelmådige slaget, og ikke så veldig utbredt. «Bilen er mer som en pausefisk mens man sitter i leveringskø for den nye el-SUVen», kan man lese om en Audi-modell i TF Folkebladet 14. november 2018 s. 11.

I dag er pausefisk ifølge Wikipedia også benyttet som begrep for små animasjonssnutter som dukker opp mens man laster tyngre sider på internett.


Bloggen Klisjeer.no har, som mange nok har lagt merke til, en pause — forårsaket av covid-19, små og store barn, andre prosjekter, arbeidslivet og følelsen av å være dårlig til kness og en viss ennui. Men lagerbeholdningen er fortsatt ganske stor; det er bare vanskelig å få varene ut i butikk en periode, og jeg kommer tilbake (om ikke nødvendigvis sterkere).

Enn så lenge kan man hvile øynene på pausefisken i illustrasjonen.

Pausefisk